Hoe zorg je dat je lichaam zo goed mogelijk bestand is tegen de fysieke eisen van je werk, sport of een andere activiteit. Een tiental Arla medewerkers volgt daarvoor één of twee keer per week een half uurtje training binnen het eigen bedrijf.

“Deze training is er helemaal op gericht de lichamelijke belastbaarheid van mensen te vergroten”, legt fysiotherapeut Frits Vincke van het Buro voor Fysieke Arbeid uit. Dit bureau wordt al langere tijd door Arla ingeschakeld voor hersteltrajecten en begeleiding. Ongeveer twee jaar geleden ontstond het idee, om daarnaast ook iets te gaan doen aan preventieve training. Oftewel: aan een training die, voordat je eventuele blessures oploopt, helpt je lichaam sterker te maken, want zo voorkom je klachten en vermijd je ziekteverzuim.

Sporten

Wat houdt het precies in? Twee keer in de week komen leden van de trainingsgroep een half uur bij elkaar in een nu nog lege ruimte binnen productie. Een prachtige, ruime ‘sporthal’. Daar verzorgt Frits Vincke of één van zijn collega’s een half uur training. Eigenlijk is het gymnastiek of sport. Frits vertelt: “We werken vooral aan de spieren die je ‘overeind houden’ en waaraan mensen veel klachten kunnen krijgen. De stabiliteit van de romp van je lichaam is belangrijk, de wervelkolom en de buikstreek spelen een rol. Daarnaast doen we oefeningen waarmee de belastbaarheid van de benen, armen en de schouders worden versterkt. In feite een training die erop gericht is de kracht en beweging van het lichaam optimaal te houden”.

Resultaat

Nieuwe deelnemers aan deze training beginnen altijd met een test, waarin de coördinatie van lichaamsdelen, de lichaams- en rompstabilliteit en het uithoudingsvermogen wordt gemeten. Op basis daarvan beginnen ze hun trainingsprogramma, waarbij na een kwartaal wordt gemeten welke vooruitgang er is geboekt.

“Het werkt”, zegt allround DC-medewerker Karel Jansen, die inmiddels twee jaar aan de training meedoet. “Voordat ik begon had ik regelmatig last van de rug. Dankzij de trainingen is mijn rug steviger geworden. Ik hoop dat ik daarmee in de toekomst problemen voorkom. Trouwens: het is nog heel gezellig ook!”

“Het werkt”, zegt ook HR manager Marjolein Willems. “Hoewel het een kleine groep is die meedoet en de cijfers dus niet alles zeggen, hebben we beslist de indruk dat de medewerkers die meedoen aan deze training minder klachten hebben”

Shares