Wanneer er trainingen verzorgd worden om de fysieke belasting in een warehouse te verminderen zal de aandacht snel naar de orderpickers gaan. Die hebben per slot van rekening elke dag vele duizenden kilo’s in hun handen. “Het is niet nodig om de reachtruckchauffeurs te trainen, zij hebben geen fysieke belasting, die zitten namelijk de hele dag”, is iets wat wij in eerste instantie vaak horen.

reachtruck

Ander soort lichamelijke belasting

Als reachtruckchauffeur heb je inderdaad minder colli in je handen. Maar juist het langdurig zitten, mogelijk ook nog in een ongunstige houding, kan het risico op overbelasting verhogen. Het werk van de chauffeur zou dan ook moeten beginnen met het juist instellen van de stoel en de stuurinrichting (o.a. hoogte, afstand tot het lichaam, afstand tot voetbediening). Dit kan er al voor zorgen dat het werk minder belastend is. Echter, vaak is het onbekend bij deze mensen wat alle instelmogelijkheden zijn en wat de optimale instelling is. Ondanks dat dit in een reachtruckopleiding vaak wel wordt benoemd.

Op- en afspringen van de truck

Vaak zien we het alledaagse “op- en afspringen” van de truck. Het op een juiste manier op- en afstappen draagt bij aan lagere belasting op de knieën, rug en heupen. En het zijwaarts van de stoel afglijden heeft als bijkomend nadeel dat de stoel ongelijkmatig slijt en men dus scheef gaat zitten door de ongelijke zithoogte.

Slim werken

Daarnaast zijn er veel werkzaamheden die de reachtruckchauffeurs nog doen naast rijden en reachen. Zoals scannen, opensnijden van folie, handmatig overstapelen en aanvullen van producten en handmatig verplaatsen van lege pallets. Met een goede training, gericht op de manier van bewegen (motoriek) bij deze activiteiten, kun je veel belasting verminderen.

Ook slimme trucjes in het werk (tactiek) kunnen winst opleveren voor deze medewerkers. Zoals waar zet ik de truck neer als ik barcodes scan, op welke hoogte ga ik werken en wat kan ik doen om de nek minder belasten tijdens het reachen.

Trainen op maat

Het is bij het trainen van reachtruckchauffeurs steeds noodzakelijk goed te kijken welke activiteiten een belangrijke rol spelen in het werk van de chauffeurs en die mee te nemen in de training. Voor al deze onderwerpen geldt net zoals leren zwemmen: oefening baart kunst!

Shares