Dit is het motto van Schneider Electric. Schneider Electric is een wereldwijde specialist in energiemanagement en biedt geïntegreerde oplossingen om energie veiliger, betrouwbaarder, efficiënter en productiever te maken voor de segmenten gebouwen, data- en netwerkcentra, industrie, energie, infrastructuur en woningen. Wereldwijd werken er in meer dan 100 landen ruim 130.000 mensen. In Nederland zijn 600 medewerkers werkzaam voor Schneider Electric.In het Regionaal Distributiecentrum in Venray liggen 12.000 verschillende producten op voorraad ,worden dagelijks meer dan 6.000 orderregels verwerkt en vinden ruim 2.000 leveringen plaats in Nederland en richting Duistland en België.Met de producten en systemen helpt Schneider Electric mensen en bedrijven om het maximale uit hun energie te halen.

Met hetzelfde motto in gedachten is in het regionaal distributie centrum in Venray een training verzorgd gericht op het verminderen van fysieke belasting en het zuiniger omgaan met de eigen energie.

schneider2Gezonde werkomgeving staat hoog in het vaandel

De aanzet van deze training is gegeven door Bart Schellen, Manager Quality, Environment, Health and Safety. “We zijn een organisatie die veiligheid en een gezonde werkomgeving hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast hebben we als bedrijf veel oog voor efficiëntie en kwaliteit. Wij stellen onze medewerkers in staat zich verder te ontplooien, promoten mobiliteit en voorzien in de benodigde opleidingen. We doen er zoveel mogelijk aan om de meest ideale omstandigheden te creëren zodat onze medewerkers tot de beste resultaten komen in een omgeving van aanmoediging, samenwerking en vertrouwen.”

Inhaalslag op gebied van fysieke belasting

Bart Schellen geeft aan op de goede weg te zijn. “Afgelopen jaar hebben we deelgenomen aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn in Nederland, een initiatief van VTL, Randstad, Logistiek en EVO. We hebben daar de 3eplaats behaald. Daar zijn we echt heel trots op. We hebben er ook veel van geleerd. Het voornaamste aspect waarop we nog achterlopen op de veiligste magazijnen in Nederland is de aandacht voor fysieke belasting van medewerkers. Daarom hebben we contact gezocht met Buro voor Fysieke Arbeid. We willen medewerkers namelijk beter voorlichten en trainen met betrekking tot werkhouding, houding, beweging, fysieke belasting en slimmer werken”.

Inspirerende dagen

De trainingen zijn 100% ingericht op de dagelijkse praktijk van magazijn-, assemblage- en kantoorwerkzaamheden. De 60 medewerkers uit de productie zijn per afdeling in groepen van 6-8 personen verdeeld en kregen een training op de werkvloer. De training bestond uit een korte uitleg over fysieke belasting en de factoren die de fysieke belasting van het lichaam bepalen. Daarna werden alle deelnemers één op één gecoacht door de trainer.

Trainer Marc de Vries van BvFA is enthousiast over de training: ” De training is erg laagdrempelig omdat we niet in een cursuslokaal zitten, maar op de werkvloer. Je merkt dan dat de medewerkers erg veel informatie oppikken, en makkelijker dingen vragen en uitproberen. Er wordt ook veel gelachen, en dat helpt ook bij het leren. Iedereen heeft er iets van opgestoken en de meeste kunnen het gebruiken. Omdat ik hier 3 dagen achter elkaar ben geweest voor de trainingen heb ik medewerkers ook nog eens terug gezien. De meesten waren er druk mee aan de gang geweest. Er kwamen ook weer veel vragen over de manier van werken. Het waren hele inspirerende dagen.

Toepasbaar in eigen werkomgeving

Bart Schellen:”Ik heb een aantal trainingen gevolgd. Het is goed om te zien dat onze medewerkers dit serieus nemen en ermee aan de slag gaan. De kennis en vaardigheden die in deze 3 dagen zijn overgedragen nemen we allemaal mee. De hands-on opzet van de workshops maakt het een tastbaar en toepasbaar onderwerp voor onze medewerkers in hun eigen vertrouwde werkomgeving. We hebben hierdoor weer een stap gezet in ons verbeterproces. We hebben trouwens met z’n allen op deze locatie meegedaan; de beeldschermwerkers hebben van de trainer van BvFA ook een training gekregen over fysieke belasting bij beeldschermwerk. Ook zij zijn op de eigen werkplek op zoek gegaan naar verbeteringen. We gaan hier volgend jaar zeker een vervolg aan geven!”

Shares