MKB en duurzame inzetbaarheid 01

Duurzame inzetbaarheid en fysieke belasting

Afgelopen voorjaar zijn 15 MKB bedrijven uit de levensmiddelen industrie door onze trainers begeleid om de fysieke belasting te verminderen. Met de kennis die is opgedaan kunnen ze zelf aan de slag. Omdat we weten dat continuïteit van een project moeilijker is dan het opstarten ervan, willen we de komende tijd, iedere maand een of meerdere tips geven via deze site. Op deze manier blijft het thema fysieke belasting hopelijk levend. We zullen de goede voorbeelden die we bij de verschillende bedrijven zijn tegen gekomen hier delen.

Deel 01: Richt je werkplek slim in

Een van de thema’s die bij ieder bedrijf terug komt is de inrichting van je werkplek. Bij ieder bedrijf spelen ander zaken, maar eigenlijk is overal winst te behalen. Vaak ga je aan het werk zoals je voorganger de werkplek heeft ingericht, maar dit is niet altijd de ideale situatie voor jou. Ga er nooit vanuit dat een werkplek niet anders is in te richten.
Als voorbeeld de onderstaande foto’s. Op de linker foto zijn de werkzaamheden naast elkaar te ingericht. Hierdoor ontstaat er een hele brede werkplek en de medewerker is geneigd veel te reiken en op één been te balanceren. Door te kiezen voor een hoekopstelling (rechter foto), kunnen de handelingen uitgevoerd worden binnen de werkcirkel van de medewerker. Hierdoor hoef je minder te reiken en kan je vanuit een stabiele houding werken. Over de dag gezien scheelt dit veel fysieke belasting.

bakker Vessem 01        bakker vessem 02

Hetzelfde principe geld in onderstaande situatie. In eerste instantie wordt er gewerkt met een pallet die 180 graden achter de werkplek staat. Door deze te plaatsen in een hoekopstelling van 90 graden, is het risico op draaiing in de rug en een instabiele houding minder geworden. Door daarnaast gebruikt te maken van de heffer (als die beschikbaar is op de afdeling) kan er op de ideale hoogte gewerkt worden.

bonfait 01        bonfait 03

Door deze, relatief kleine, aanpassingen is er veel fysieke belasting te winnen. Op veel werkplekken is een opstelling van 180 graden de standaard. Van lopende band naar pallet, van productielijn naar bok of kar…. Onderzoek eens of dit ook in een hoekopstelling ingericht kan worden. Het gaat immers om bewegingen die op een dag of in de week vele malen worden uitgevoerd. De uitdaging is om op iedere werkplek na te denken of je de fysieke belasting kan verminderen door deze slimmer in te richten. Dit moet je uiteraard samen met de collega’s die het betreft uitgeprobeerd worden. Maar als er draaiing in de rug en knie of instabiliteit kan voor komen, dan is het vaak de moeite waard.

Shares