Duurzame inzetbaarheid; een praktische aanpak
Laag arbeidsverzuim, meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit.Duurzaam Fysiek Werk
Duurzame inzetbaarheid is een thema waar steeds meer organisaties mee te maken hebben. Bedrijven die kiezen voor een maatschappelijke verantwoorde omgang met fysiek werk zullen zich de vragen stellen:
- Hoe dan?
- Wat moet ik daarvoor doen?
- Wanneer kan men met recht een beroep doen op het ‘label’: maatschappelijk verantwoord?
Ons recept voor duurzame inzetbaarheid
Het concept ‘Duurzaam Fysiek Werk! geeft antwoord op deze vragen. In het boek worden de zes belangrijke aandachtsgebieden benoemd en uitgewerkt. Klik op de betreffende link om het hoofdstuk te downloaden.
- Hoofdstuk 1: Wat is fysieke belasting?
- Hoofdstuk 2: Training van medewerkers
- Hoofdstuk 3: Coaching van de medewerkers
- Hoofdstuk 4: Werkplek en organisatie van het werk
- Hoofdstuk 5: Arbeidsgerichte herstelbegeleiding
- Hoofdstuk 6: Professionalisering van het werk
- Hoofdstuk 7: Leefstijl
Een aantal bedrijven laat al sinds enige jaren zien dat het mogelijk is om een dergelijke aanpak in de praktijk te realiseren. Zij zijn daar enthousiast over en zien hun investeringen beloond door een laag arbeidsverzuim, meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit.
Het concept Duurzaam Fysiek Werk is ontwikkeld door Buro voor Fysieke Arbeid op basis van meer dan 30 jaar praktische ervaring met deze onderwerpen.
E-boek Duurzaam Fysiek Werk
Hoe ga je in deze tijd duurzaam en verantwoord om met fysiek werk? U vindt het antwoord in ons boek Duurzaam Fysiek Werk. Bestel het e-boek nu gratis!
Het concept Duurzaam Fysiek Werk in 6 stappen
Stap 1. Train de medewerkers
Het eerste aandachtsgebied in het concept ‘Duurzaam Fysiek Werk!’ is de training van de medewerkers. Het geven van ‘voorlichting en doeltreffend onderricht’ is een wettelijke verplichting. Veel fysieke belasting hangt direct samen met de werkwijze en motoriek die medewerkers hebben op de werkvloer, samengevat: de arbeidsmotoriek. Voor veel vormen van fysieke arbeid is er inmiddels een arbeidsmotoriek die minder belastend is. Deze motoriek kan alleen maar worden overgedragen via een motorisch leerproces, net zoals je leert tennissen of zwemmen. Dat betekent echt trainen dus. Maar deze training is de moeite meer dan waard: een professionele arbeidsmotoriek heeft een positieve invloed op productiviteit, werkbeleving en fysieke belasting.
Stap 2. Coaching van de medewerkers
Stap 3. Werkplek en Organisatie van het werk
Stap 4. Arbeidsgerichte herstelbegeleiding
De regulier gezondheidszorg biedt deze vorm van herstelbegeleiding (nog) niet en moet daarom vanuit de bedrijven worden opgezet.