Referenties

Klanten over hun ervaringen met Buro Voor Fysieke Arbeid

Fysieke belasting en vakmanschap bij Smeding Groenten en Fruit

Sinds 2009 volgen de medewerkers van Smeding Groenten & Fruit de opleiding Professioneel Medewerker Smeding (PMS) verzorgd door Buro voor Fysieke Arbeid. Omdat Smeding de afgelopen jaren hard is gegroeid zijn er veel nieuwe medewerkers bijgekomen. Smeding vindt dat de medewerkers bepalend zijn voor het succes van een bedrijf. Met de cursus PMS biedt Smeding haar medewerkers ondersteuning.

De cursus bestaat uit drie dagdelen. De deelnemers leren hoe het bedrijf in elkaar zit, hoe alle logistieke stromen lopen en waarom voedselveiligheid belangrijk is. Natuurlijk bestaat de cursus niet alleen uit theorie, maar ook praktijk. Er wordt geoefend hoe je het best kunt tillen met een lage fysieke belasting en er wordt veel over de producten behandeld. In de filialen kregen medewerkers er nog een onderdeel ‘klantgericht handelen’ bij. En op de kantoren ‘beeldschermwerken en communicatie’.”

Voor de praktijk vertaling zijn er een aantal medewerkers door Buro voor Fysieke Arbeid opgeleid tot Coach. Zij hebben een extra training gehad en kunnen je bijvoorbeeld helpen om op de werkvloer goed te tillen. Zij vervullen, samen met hun collega-coaches in het land, een heel belangrijke rol in de PMS-cursus.

Saïd Akazaz over de cursus PMS op de inpakafdeling:

“Een praktische en leuke cursus.”

Saïd Akazaz werkt op de inpakafdeling van Smeding in St. Annaparochie. Ook hij heeft de cursus PMS gevolg én hij is onlangs geslaagd.

Wat vond je van de cursus PMS?

Saïd:“Ik werk nu zes jaar bij Smeding, maar had geen idee hoe de hele logistiek werkte en wist lang niet alles van de producten. Dat vond ik leuk om te leren tijdens de cursus.”

Kreeg je ook nog wat huiswerk mee?

Saïd:“We kregen een map met daarin informatie over Smeding. Als de kinderen naar bed waren, ging ik in alle rust op de bank de map bestuderen. Op de werkvloer kreeg ik aanwijzingen van mijn collega Fokelien de Jong over het tillen van kratten. Ik vond het een nuttige en praktische cursus.”

John van der Zouwen over de cursus in de filialen:

“Actieve houding zorgt ervoor dat je zelf ook in beweging blijft.”

John van der Zouwen is hoofd van de filialen in de regio West Nederland. In totaal begeleidt hij veertien filialen. Samen met zijn collega’s Eddie Ruijsch, Ronald Ruitenbeek, Arjan van Roozendaal verzorgt hij het coachingstraject van de PMS-cursus van de filialen.

John:“Voor het eerste deel van de PMS-cursus nodigden we de collega’s van de filialen uit voor een dag bij Smeding in St. Annaparochie. Een paar weken later gingen we op het filiaal een dagdeel aan de slag met onderwerpen als veiligheid, tillen en HACCP. De derde bijeenkomst ging over de productkennis. De medewerkers besloten de cursus met het maken van een presentatie. Dat was best een pittige opdracht, want je moest daarvoor zelf veel uitzoeken.”

Er zijn inmiddels al heel veel mensen geslaagd voor de cursus. Zijn ze nu uitgeleerd?

John:“Nou, naar mijn idee niet. Een gezond bedrijf is altijd in beweging. En dat geldt eigenlijk ook voor de medewerkers. Een open, actieve houding zorgt ervoor dat je zelf ook blijft leren en in beweging blijft. En daar wordt je werk ook leuker van!”

Filiaalleider Eindhoven Dorette van Heeswijk over de cursus:

“Het meest praktische, maar ook het moeilijkst vond ik de tilinstructies.”

Bij het filiaal van Eindhoven coachten zowel John als Arjan. Filiaalleider Dorette deed samen met haar collega de cursus PMS. Dorette: “Misschien wel het meest praktische, maar ook het moeilijkst van de cursus, vond ik de tilinstructies. Als je al twintig jaar op dezelfde manier tilt, dan kost het wat tijd om dat op een andere manier te leren. Het mooie is dat je elkaar daaraan kunt herinneren.”

Vanaf 1 januari 2011 is de workshop ‘Stilstaan bij bewegen’ van Buro voor Fysieke Arbeid opgenomen in het cursusaanbod van het AGF groothandelsfonds. Op deze manier kunnen bedrijven in de AGF-branche tegen een sterk gereduceerd tarief van 50% een eerste stap maken in de vermindering van de fysieke belasting van hun medewerkers. Een mooie manier om kennis te maken met de Buro voor Fysieke Arbeid. Naast Smeding Groenten en Fruit ondersteunt Buro voor Fysieke Arbeid in de AGF branche o.a. van Gelder, Bakker Barendrecht in de omgang met fysieke arbeid.

Voor meer informatie zie AGF Groothandelsfonds

Kunnen wij ook uw organisatie helpen?
Bel Marc de Vries (0413-477703)
of mail ons uw vraag.

Shares