Referenties

Klanten over hun ervaringen met Buro Voor Fysieke Arbeid

Professionele aanpak fysieke belasting bij Stegeman

Minder moe, langer gezond

Wie lichamelijk werk doet en gezond wil blijven, moet zorgen dat hij zijn lichaam verstandig belast. Maar wat is verstandig belasten? José Agema en Piet Jan Alferink van Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA) weten het antwoord en helpen de medewerkers van Stegeman om lichamelijke klachten te voorkomen. Zijn er helaas toch klachten ontstaan, dan bieden zij herstelbegeleiding.

De fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers van BvFA zijn gespecialiseerd in de juiste arbeidsmotoriek. Het bureau, met het hoofdkantoor in het Brabantse Sint Oedenrode, richt zich vooral op de logistiek en de productie en heeft veel opdrachtgevers in de voedingsbranche. BvFA ging in 1998 aan de slag in Wijhe. Alle medewerkers daar kregen een opleiding in verstandig bewegen. “Op die manier,” aldus P&O-manager Iris Hakvoort, “neemt de werkgever zijn verantwoordelijkheid voor risico’s die niet met andere hulpmiddelen weg te nemen zijn.”

bureau%20fysieke%20arbeid-5516 Piet-Jan, die er van het begin af aan bij was bij Stegeman, hoeft niet helemaal uit Brabant te komen. Hij woont in Zwolle. “We leren de mensen om anders te bewegen: hun lichaam zo min mogelijk te belasten. Zeker als je vaak dezelfde handeling verricht, is het belangrijk om verstandig te bewegen. Praktische voorbeelden: zorg dat je recht voor je werk staat, gebruik de juiste middelen.”

Uitleggen

Fysiotherapeuten José en Piet-Jan laten het niet eenvoudigweg bij instructies. Zij leggen uit waarom de ene manier van bewegen beter is, dan de andere. Dat doen ze onder meer aan de hand van een model van een wervelkolom. Het doel van hun opleiding, aldus José: “Mensen helpen om gezond hun pensioen te halen. Op de iets kortere termijn: zorgen dat mensen aan het einde van de werkdag minder moe zijn.” Zij woont in Groningen en is sinds 2,5 jaar bij Stegeman in actie.

Minder moe: daar hebben de meeste mensen wel oren naar. Toch is het niet altijd zo eenvoudig een verstandiger manier van bewegen aan te leren. Piet-Jan: “Het kost vaak even tijd om oude gewoontes af te leren en automatisch de nieuwe manier van bewegen te gaan gebruiken. Daarvoor is de uitleg belangrijk: als mensen begrijpen waarom het op een bepaalde manier moet, zullen ze die ook eerder tot een automatisme maken.” De specialisten in de belasting door fysieke arbeid staan er bij Stegeman niet alleen voor. Intern leiden zij  medewerkers op om hun collega’s te coachen en te instrueren in het op de juiste manier bewegen, de BFA coaches. Zij zijn de belangrijkste ondersteuning naar automatisme. Er zijn 16 medewerkers opgeleid tot coach fysieke arbeid.

Gezonde arbeidsmotoriek

Gekozen is voor klassikale training in gezond bewegen tijdens het werken: gezonde arbeidsmotoriek. Ook nieuwe medewerkers krijgen training in de juiste arbeidsmotoriek en doen examen in theorie en praktijk. Daarnaast is er een jaarlijkse instructie op de werkplek, met tips hoe het nog beter kan. Het effect van alle aandacht voor de juiste manier van bewegen is, dat er ook een betere ‘bewegingscultuur’ ontstaat. Het wordt gewoon om op de juiste manier te bewegen.

Bij herstelbegeleiding komen mensen aan bod die toch klachten hebben gekregen, vaak gewrichtsklachten. Zij willen daar natuurlijk van af en leren daarom hun manier van bewegen aanpassen. José: “Dan is het vaak al snel: o, zo werkt dat! Mensen voelen dat die andere aanpak beter is, doordat die hun lichaam minder belast.”

Belasting het grootst

Is er eigenlijk een afdeling aan te wijzen waar de fysieke belasting het grootst is? Piet-Jan: “Elke afdeling stelt zijn eigen eisen en levert een andere fysieke belasting op. Uitbenen bijvoorbeeld is heel fysiek werk, maar ook het werk aan de machine, waar je in hoog tempo handelingen verricht, levert een belasting op. Je kunt niet zeggen dat de ene afdeling zwaarder is, dan de andere. Voor beide typen werk is het belangrijk, dat je op de juiste manier beweegt.”

Allebei noemen ze het leuk werk. José vindt het fijn dat het praktisch werk is, waarbij je echt resultaat ziet, wanneer mensen beter bewegen en klachten verdwijnen. Piet-Jan vergelijkt het met de ‘gewone’ praktijk van de fysiotherapeut, die altijd ingeschakeld wordt als het kwaad al geschied is. “Wij krijgen de kans om klachten te helpen voorkomen en dat maakt dit dankbaar werk.”

Zes tips van Piet-Jan en José: ‘Zo maak je het risico op klachten kleiner’

– Recht voor je werk staan

– Zoveel mogelijk tweehandig werken (symmetrisch werken)

– Meestappen (in plaats van reiken en strekken)

– Stabiel staan: op twee benen

– Voetenwerk (in plaats van nek draaien)

– ‘Kleine hefboom’: geen zaken ver van je lichaam tillen, maar ze naar je toe schuiven, er naar toe lopen.

Wilt u meer weten?
Bel Ewout Brehm (0413-477703)
of mail hem uw vraag.

Shares