Werken in de groenten en fruit sector brengt veel fysieke belasting met zich mee. Tillen, draaien, bukken en repeterende bewegingen zijn aan de orde van de dag. Fysieke belasting is dan ook een belangrijk onderdeel van de arbocatalogus van de AGF-sector. Een verantwoorde omgang met fysieke arbeid wordt nu ondersteund door het AGF Groothandelsfonds door 50% van uw investering te vergoeden. Hiermee kunt u de eeste stappen maken richting een duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers.

Het verminderen van fysieke belasting op de werkvloer valt niet altijd mee. Door een ingesleten manier van werken zijn medewerkers zich vaak niet bewust van de bewegingen die ze maken. Pas wanneer er fysieke klachten ontstaan gaan ze actie ondernemen. Zeker gezien de steeds hogere gemiddelde leeftijd in de AGF sector is het van belang om hier preventief iets aan te doen.

Net als in de sport

Om fysieke belasting te verminderen zul je op zoek moeten gaan naar de oorzaak. De manier van bewegen bepaalt voor het grootste deel de fysieke belasting. Net als in de sport kun je in het werk mensen trainen om op een efficiëntere, minder belastende en soms zelfs snellere manier de bewegingen uit te laten voeren. Dit noemen we professionele arbeidsmotoriek. Bij deze motoriek houden we rekening met enkele eenvoudige principes die de fysieke belasting verminderen:

  • Geen grote hefboomwerking.
  • Geen eindstanden in de gewrichten.
  • Een gelijke verdeling van de belasting

 

Een eigen coach

Voorlichting en instructie alleen is niet genoeg voor een succesvolle aanpak. Het is zaak om mensen te trainen, zodat ze de bewegingstechnieken goed beheersen en zonder nadenken toepassen. Coaching speelt in deze aanpak een belangrijke rol. Door het opleiden van een eigen Coach Fysieke Arbeid zorg je voor de juiste vertaling van geleerde technieken naar de dagelijkse praktijk. Ook zorgt een coach voor de borging van het onderwerp fysieke belasting in uw organisatie. De coach kan de mensen trainen in de praktijk maar kan ook meedenken over oplossingen om werkplekken te verbeteren.

50% vergoeding door het AGF groothandelsfonds

Om bedrijven uit de AGF sector te ondersteunen in een verantwoorde omgang met fysieke arbeid en duurzame inzetbaarheid hebben Buro voor Fysieke Arbeid en het GF Groothandelsfonds samen een pakket ingericht:

Workshop ‘Stilstaan bij bewegen’
Deze workshop van 3,5 uur voor ca. 10 personen geeft medewerkers inzicht en vaardigheid om fysieke belasting te verminderen.

Normaal: €550,-. Na subsidie €275,- per groep. Bekijk deze workshop

Opleiding Coach Fysieke Arbeid
Deze opleiding geeft leidinggevende echt verstand van fysieke belasting. Ze leren hun medewerkers in de praktijk te ondersteunen en mee te denken over werkplekverbeteringen (4-6 personen).

Normaal: €750,- p.p. Na subsidie €375, – p.p. Bekijk deze opleiding

Nascholing ‘Fysieke Belasting’ voor chauffeurs
Deze training van 7 uur geeft de chauffeurs inzicht en vaardigheid om de fysieke belasting in de praktijk te verminderen. Deze nascholing is geregistreerd bij het CCV en levert 7 punten op voor de verplichte nascholing (code 95)

Normaal: €115,- p.p. Na subsidie: €57,50 p.p. Dit is voor een groep van 8 personen en is exclusief €15,- CCV administratie kosten. Bekijk deze nacholing

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met 0413-477703 of info@bvfa.nl.

Shares