Het herstapelen van binnengekomen pakketten – het is geen populair klusje. Begrijpelijk, want het werk is vaak zwaar. Wat kunnen magazijnmedewerkers doen om blessures te voorkomen?

Dat zul je altijd zien… Op een en hetzelfde moment krijgt het magazijn bezoek van maar liefst vier vrachtwagens. En natuurlijk moeten die alle vier zo snel mogelijk worden uitgeladen. Geen ideale situatie, zegt Ewout Brehm van Buro Fysieke Arbeid.

“Oké, soms staan alle spullen in zo’n vrachtwagen netjes op pallets. Die kun je gewoon met een pallettruck naar buiten rijden. Maar soms ook gaat het om dozen die tot het plafond zijn opgestapeld. Combineer dat met die tijdsdruk en het gaat vaak mis.”

Want met een deadline in het achterhoofd vervallen mensen in automatismen. “Wat je ziet, is dat medewerkers die dozen gaan uitladen in een verkeerde houding”, zegt Brehm. “Ze gaan niet recht voor zo’n doos staan, maar ze lossen meerdere dozen vanuit dezelfde positie. En daardoor houden ze hun lichaam vaak in een onnatuurlijke stand. Het is veel verstandiger om je steeds te concentreren op de volgende doos, en daar recht voor te gaan staan.”

Hoog en laag
Maar dat is niet een oplossing voor alle problemen. Want als zo’n vrachtwagen tot het plafond is volgestapeld, ligt de bovenste doos natuurlijk heel hoog. “Je moet daardoor boven je macht gaan werken”, zegt Brehm. “En dat kan een belasting zijn voor de schouderspieren. Dat is geen probleem als je die doos maar niet te veel tilt. Probeer hem in plaats daarvan zoveel mogelijk naar je toe te schuiven.”

Ook het tegenovergestelde komt volgens Brehm vaak voor: dozen liggen juist heel laag. “Dan moeten mensen bukken en de lading ook laag op de pallet leggen. Veel medewerkers blijven dan lange tijd achter elkaar in die gebogen houding staan. Dat geeft onnodige spierspanning. Natuurlijk, na één dag zul je niet onmiddellijk vervormen tot een soort Quasimodo, maar op lange termijn ontstaat bij die mensen toch een kromme houding. Kom daarom regelmatig omhoog. En natuurlijk: als het DC beschikt over een transportband, maak daar dan ook gebruik van.”

Weinig ruimte
De volgende fase. De vier vrachtwagens zijn weer vertrokken en de ontvangstafdeling staat helemaal vol met pallets. Nu is het zaak dat de spullen worden gelabeld en op de goede plaats in het magazijn worden opgeslagen. Ook hiervoor geeft Brehm enkele tips.

  • Allereerst: creëer je eigen werkruimte. “Hoe minder ruimte je hebt, hoe sneller je blijft staan in een ongunstige houding”, zegt Brehm. “Breng daarom systematiek aan. Je kunt bijvoorbeeld werken van rechts naar links. Als je dan een pallet hebt weggewerkt, heb je rechts wat ruimte.”
  • Tot slot: werk op heuphoogte. Ook dat vergt volgens Brehm wat organisatie. “Je moet je pallet wat omhoog brengen, en het gemakkelijkst gaat dat natuurlijk met een heftruck. Maar een ander idee is om enkele lege pallets op elkaar te stapelen en jouw pallet daar op te plaatsen. Dan wordt dat tillen veel gemakkelijker – en gezonder.”

Overgenomen uit de BMWT Nieuwsbrief  – BMWT Keur februari 2018

Shares