Sinds 2013 werkt VDL samen met Buro voor Fysieke Arbeid voor het opleiden van ergocoaches op de locaties waar veel fysieke belasting aanwezig is. Met de ervaring bij VDL Bus Chassis wilde bedrijfsleider Tom van Casteren eind 2017 ook aan de slag bij VDL Containersystemen.

Werken in de productie van containerhandlingsystemen is zwaar werk. Voor VDL een reden om te zoeken naar een ondersteuning die ervoor zorgt dat de medewerkers het werk lang en gezond uit kunnen blijven voeren. Met de aanvraag van ESF subsidie Duurzame inzetbaarheid konden de leidinggevenden én de medewerkers actief betrokken worden bij dit project en werd er gezamenlijk gezocht naar mogelijke verbeteringen.

In stappen inzetten op bewustwording

Het project is zo ingericht dat er stap voor stap gewerkt is aan de bewustwording van de medewerkers. De eerste stap was een gedegen oriëntatie naar de fysieke belasting in het werk. Ook kregen de medewerkers een vragenlijst om aan te geven hoe ze de fysieke belasting in het werk ervaren. Hieruit kwam naar voren dat de medewerkers het zelf ook belangrijk vonden om met het thema aan de slag te gaan. De volgende fase was er op gericht om samen met een groep medewerkers op zoek te gaan naar mogelijke verbeteringen in de manier van werken die het werk konden verlichten. Vooral de motoriek (houding en bewegen) en de tactiek (organisatie en inrichting van het werk) leverden veel verbeter kansen op. Hier zijn vervolgens alle medewerkers bij betrokken. Samen met de voormannen, die hiervoor ondertussen de rol van ergocoach hadden gekregen, konden de medewerkers op de eigen werkplek gecoacht worden om de werkbelasting te verlagen.

“Iedereen was echt overweldigend positief. De bedrijfsleider, voormannen, assistent-voormannen, kwaliteitsmedewerkers en medewerkers maakten deel uit van de training. Iedere medewerker werd mooi meegenomen waardoor iedereen kennis had van de juiste techniek. De bedrijfsleider en voormannen kunnen bijsturen indien nodig, de kwaliteitsmedewerkers maken de juiste tools die minder belastend zijn om mee te werken Het feit dat de medewerkers er zelf nu ook van af weten scheelt de helft aan tijd en moeite. Ik ben blij dat deze training in het leven is geroepen om iedereen er bewust van te maken hoe belangrijk het is om de juiste werkhouding te hebben.’’

Tom van Casteren

Bedrijfsleider, VDL Containersystemen

“Ondanks de hectiek van de operatie hebben we toch iedereen kunnen bereiken. De betrokkenheid van Tom en de leidinggevenden was groot waardoor het steeds lukte om ook de medewerkers op de werkvloer te bereiken. Uiteindelijk is dat de doelgroep waar het om gaat. Ook de keuze van VDL om de voormannen een rol als ergocoach te geven is een slimme keuze. Op deze manier kan je de aandacht voor fysieke belasting na het project ook vast houden. Dat is nu natuurlijk de belangrijkste uitdaging.”

Els Vanstechelman

Trainer Fysieke Arbeid, Buro voor Fysieke Arbeid

Net als VDL Containersystemen aan de slag met ESF Subsidie Duurzame inzetbaarheid?

In april 2019 is er de laatste mogelijkheid voor bedrijven en instellingen gericht om subsidie op duurzame inzetbaarheid aan te vragen. Bedrijven die investeren in duurzame inzetbaarheid kunnen 50 euro per uur subsidie ontvangen met een maximum subsidie bedrag van 12.500,- euro. De aanvraag periode loopt van 8 april 2019 – 12 april 2019. Interesse? Neem contact op met Ewout Brehm via 0413-477703

Shares