Op donderdag 5 november 2015 kwamen ruim 120 werkgevers bijeen in Harderwijk voor de tweede editie van de landelijke bijeenkomst Duurzaam Fysiek Werk. De bijeenkomst was een initiatief van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk, een samenwerking tussen TNO, Buro voor Fysieke Arbeid en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ditmaal was het thema Leren & Innoveren, waarbij gesproken werd over het aanleren van gezonde werkmethodes, op de werkvloer en in het beroepsonderwijs en de invloed van organisatieklimaat op fysiek belastend werk.

Het was dus niet zonder reden dat de bijeenkomst werd gehouden op het Bouw & Infra Park in Harderwijk, waar ook het SOMA-college is gevestigd, een mbo-vakopleiding voor de infra. Voorafgaand aan de bijeenkomst volgde een groep deelnemers een rondleiding over het terrein van het college. Tussen het rollende geweld van kiep- en diepladers liet directeur Herman Meppelink zien hoe zijn leerlingen al op vroege leeftijd leren omgaan met veilig werken.

BKB Pay it Forward SOMA

BKB Pay it Forward SOMA

Tijdens de plenaire opening werd de belangrijke rol van leren op de werkvloer voor veilig en gezond werken bevestigd door Ingrid Vanhecke, Hoofd Gezond Werken bij ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In een gesprek met dagvoorzitter Cristel van de Ven benadrukte zij dat het gesprek over gezond en veilig werken op de werkvloer moet worden aangegaan. Het gaat om het bespreekbaar maken van risico’s en oplossingen, onderling, maar zeker ook tussen leidinggevenden en werknemers. Ook is het aloude gezegde jong geleerd, oud gedaan bij fysieke belasting nog steeds van deze tijd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besteedt daarom ook aandacht aan het onderwijs. Vanhecke nodigde de aanwezige bedrijven uit om verder mee te denken. “Een middag als vandaag is daar ook belangrijk voor. Het is goed om het hierover met elkaar te hebben. Bedrijven willen het goed doen, maar dat is best lastig, dus het is fijn dat je met elkaar in gesprek kan.”

Atletiekbondscoach Bart Bennema, die hardloopster Dafne Schippers begeleidde naar haar gouden prestatie op het WK Atletiek in 2015, legde in een presentatie de verbinding tussen topsport en duurzaam fysiek werk. Aan de hand van filmbeelden liet hij zien dat topsport meer gelijkenissen vertoont met fysiek werk dan men op het eerste oog zou verwachten. Andersom is echter hetzelfde waar: fysiek zwaar werk kan worden vergeleken met topsport. De balans tussen belasting, rust en belastbaarheid is bij beide belangrijk. Daarnaast benadrukte Bennema het belang van een goede coach. Hij of zij bepaalt het programma, is de opleider en scout en traint en coacht zijn atleten of medewerkers. Het belang van het thema leren en innoveren werd hiermee onderstreept. “Hoe beter de techniek, hoe beter de prestatie en hoe minder de belasting.”

Vervolgens kregen deelnemers de kans om in twee rondes een keuze te maken uit zeven inspirerende workshops. Onder andere Philips, onderwijsinstelling Zadkine en schoonmaakbedrijf Hago Zorg en zorginstelling Antes deelden hier hun aanpak en ervaringen. Daarnaast boden de workshops een mogelijkheid voor alle deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan over de kansen en obstakels binnen de eigen organisatie.

Tijdens de plenaire afsluiting werden de eerste opbrengsten van de bijeenkomst gedeeld. Een van de belangrijke besproken punten bleek het opleiden van de werkgever. Leren en innoveren slaat immers niet enkel op het vroeg aanleren van vaardigheden voor de medewerker, maar ook op de manier waarop je als werkgever diezelfde werknemers begeleidt, traint en coacht. Ook werd er gesproken over het belang van het betrekken van de medewerker in de aanpak. “Natuurlijk kom je onderweg dingen tegen, of gaan er dingen fout, maar wanneer je medewerkers hierover mee laat denken en actie onderneemt op hun voorstellen, is de oplossing soms dichterbij dan je denkt.” Volgens zorginstelling Antes mogen de obstakels geen belemmering zijn: “Gewoon doen, en je ziet dat het werkt.”

BKB Pay it Forward SOMA

Pay it Forward

Afsluitend was er aandacht voor Pay it Forward binnen het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Een programma waarbij bedrijven hun aanpak delen met andere geïnteresseerde werkgevers en werknemers. Smeding Groenten & Fruit is een van de bedrijven die het afgelopen jaar een Pay it Forward-bijeenkomst organiseerde. Smeding besteedt sinds begin dit jaar extra aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Het enthousiasme van de medewerkers overtuigde Smeding om meer te doen met de opgedane kennis. Pay it Forward bood hier een mogelijkheid voor.

Ook Nissan Motor Parts Center Europe nodigde geïnteresseerden uit voor een kijkje in de keuken. Samen met Buro voor Fysieke Arbeid ontwikkelde het bedrijf een aanpak met coaches en cursussen. Door mensen op de werkvloer dit zelf uit te laten leggen had de middag ook voor hen een grote meerwaarde. “Mensen zelf over hun werk laten vertellen is goed voor de eigenwaarde en het enthousiasme.”

Beide organisaties raden andere organisaties aan om hetzelfde te doen. “Je kan pas goed van elkaar leren als je bij elkaar op de vloer kijkt. Laat zien waar je tegenaan loopt en wat je al doet. Zo kan je het beste met elkaar van gedachten wisselen.”

Meer informatie over het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk vindt u hier.

Workshops

Hieronder kunt u de presentaties en de verslagen van de workshops bekijken en downloaden. op dit moment ontbreken nog een aantal presentaties en verslagen, deze worden later aangevuld.

Presentaties:
Workshop 2 – Arbeidsgerichte herstelbegeleiding met Hago Zorg
Workshop 3 – Movement 4 you bij Philips
Workshop 4 – Robotisering met TOM Projects
Workshop 5 – Aan de slag met Fysieke Belasting door TNO

Verslagen:
Verslag Workshop 1 – Het beroepsonderwijs in beweging
Verslag Workshop 2 – Arbeidsgerichte herstelbegeleiding
Verslag Workshop 3 – Movement 4 you bij Philips
Verslag Workshop 4 – Robotisering
Verslag Workshop 5 – Aan de slag met Fysieke Belasting

Shares