Herstelbegeleiding op de werkvloer

Individuele begeleiding voor geblesseerde werknemers gericht op terugkeer naar of behoud van het werk.

Arbeidsgerichte herstelbegeleiding

Mensen die fysiek belastend werk doen hebben een grotere kans op overbelasting van spieren en gewrichten. Wanneer dit tot ziekteverzuim leidt wilt u uw medewerker helpen om zo snel mogelijk weer goed te herstellen.

Voorkom en verminder langdurig ziekteverzuim

Arbeidsgerichte herstelbegeleiding van het Buro voor Fysieke Arbeid is een bewezen methode waarmee geblesseerde medewerkers weer goed herstellen. Het voorkomt terugval. Onze hersteltrainer kijkt goed naar de belemmeringen voor natuurlijk herstel. Hij of zij helpt uw medewerker de juiste balans te vinden tussen te veel of te weinig fysieke belasting. Daarbij hoort ook de manier waarop iemand werkt. Zijn hierin verbeteringen mogelijk?

Mensen die individuele begeleiding krijgen bij hun herstel:

 • Leren hun lichaam blijvend minder te belasten.
 • Kunnen weer sneller gezond aan de slag.
 • Hebben meer plezier in hun werk.
 • Verzuimen minder door fysieke klachten.

Voor u als werkgever betekent het dat u:

 • Minder tijdelijke krachten nodig heeft.
 • Meer betrokken medewerkers heeft.
 • Minder verloop onder uw medewerkers heeft.
 • Goed werkgeverschap: u bent aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.

Vragen over herstelbegeleiding:

Waarom is begeleiding van de reguliere gezondheidszorg niet voldoende?
Artsen en fysiotherapeuten zijn vooral gericht op herstel van de blessure. In het huidige systeem verzorgen deze behandelaars geen begeleiding naar of in het werk. Dit vraagt een specifieke expertise. Voor het herstel van de blessure is een nauwkeurige afstemming op het werk dat de medewerker doet van groot belang. Als een heftruckchauffeur met een schouderblessure de schouder niet speciaal traint voor het werk dat hij moet doen, dan is de kans groot dat het herstel misgaat. De begeleiding van dit proces vraagt kennis van het werk, kennis van het herstelproces en ervaring met de juiste dosering van belasting middels programmering van activiteiten. Ook het trainen van arbeidsmotoriek op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van deze Arbeidsgerichte Herstelbegeleiding.
geven herstellende medewerkers, die weer aan het werk gaan, een opbouwschema. Inhoudelijke begeleiding kunnen ze niet geven. Bedrijfsartsen en de eigen fysiotherapeut kennen het werk niet en komen niet op de werkvloer. Daar moet uw medewerker het zelf maar uitzoeken. De hersteltrainers van het Buro voor Fysieke Arbeid weten precies wat er speelt op de werkvloer.
Levert herstelbegeleiding een blijvend en duurzaam resultaat op?
In 95% van onze hersteltrajecten keert de medewerker volledig terug naar eigen werk. Daarnaast kunnen we in combinatie met onze preventieve trajecten 25% reductie bewerkstelligen van het aandeel klachten aan het bewegingsapparaat van het verzuimpercentage. Dit laat zien hoe succesvol herstelbegeleiding doorgaans is.
Is het niet te duur?
De investering die u doet in de herstellende medewerker betaalt zich driedubbel terug: • Forse kostenbesparing door vermindering verzuimdagen en volledige inzetbaarheid in eigen werk • Minder inhuur van tijdelijke krachten ter vervanging • duurzame inzetbaarheid met minder kans op recidief.
Kan iemand nog wel leren om beter te bewegen?
Niets is zo moeilijk om oude ingesleten gewoontes te veranderen. Iemand gaat zijn lichaam toch te snel of te veel belasten. Met als gevolg dat oude blessures opnieuw opspelen en uw medewerker weer thuis komt te zitten. Juist daarom is inhoudelijke herstelbegeleiding zo belangrijk. Onze trajecten laten zien dat het heel goed mogelijk is om duurzaam anders te leren bewegen.
Een praktijkvoorbeeld
Lieke (45) werkt al ruim 11 jaar aan een inpaklijnen. Zij heeft sinds 2 maanden last van haar rechterschouder. Er is een bewegingsbeperking en krachtinspanningen zijn pijnlijk, ’s nachts heeft ze tintelingen in haar hand. Behandeling tot nu toe is een injectie (2x) echter zonder voldoende resultaat. Lieke is op dit moment volledig aan het werk, maar heeft moeite om haar werk uit te voeren.

De eerste stap in de begeleiding is een nauwgezet dagprogramma waarin belasting en rust weer in balans komen. In dat programma is de werkbelasting teruggebracht tot halve dagen en worden ook de rustmomenten heel precies geïnstrueerd. In de manier van werken wordt Lieke gecoacht omdat er nog veel onnodige belastingsmomenten aanwezig zijn, waar zij geen weet van heeft.
Deze aanpak heeft direct resultaat, maar door het enthousiasme gaat Lieke toch weer te veel doen. Een strakke programmering, ook van de thuisactiviteiten biedt uitkomst. Als de pijn in rust weg is, wordt in de programmering van activiteiten nog geen verandering aangebracht, wel gaan we over op oefeningen voor kracht en stabiliteit rondom haar schouder. Omdat dit beter te doseren is bijvoorbeeld door isometrische oefeningen. Als de reactie hierop goed is wordt ook geleidelijk de werkbelasting weer opgevoerd. Er komt vertrouwen in een herstel, wat ook de training van arbeidsmotoriek stimuleert. De andere manier van werken, zoals rechts en linkshandig werken en het gebruik van een andere uitgangshouding, wordt een automatisme. Andere werkzaamheden, die ze ook zo nu en dan moet doen, worden in overleg met de leidinggevende gedoseerd in het programma opgenomen. Als laatste worden de krachtoefeningen voor thuis opgevoerd en voor de toekomst geprogrammeerd, om een recidief te voorkomen. Na 6 begeleidingsmomenten is Lieke voor het werk volledig hersteld. Zij zal nog zeker een maand moeten blijven trainen om volledig te herstellen.

Succesvolle re-integratie

Onze intensieve begeleiding resulteert in een laag arbeidsverzuim, meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit.

Herstelbegeleiding samengevat:

Herstelbegeleiding is voor geblesseerde medewerkers met fysiek werk. Bijvoorbeeld:

 • orderverzamelaars,
 • schoonmakers,
 • productiemedewerkers,
 • procesoperators,
 • winkelmedewerkers,
 • chauffeurs,
 • baliemedewerkers en beeldschermwerkers.
 • etc.

Intakegesprek

Voor de start van een herstelbegeleiding of re-integratie van een werknemer beginnen wij altijd met een intakegesprek. Hierin bespreekt onze herstelcoach met uw medewerker zijn of haar klachten, de relatie met het werk, de fase van herstel en een prognose voor de herstelbegeleiding.

Begeleiding op de werkvloer

Vervolgens komt de hersteltrainer, meestal 1x per week, langs op de werkvloer om uw medewerker te begeleiden bij het herstel. Voor werknemers die vanuit een langdurig ziekteverzuim weer terugkeren naar het werk, stelt de herstelcoach een programma op. Alle afspraken voor de herstelbegeleiding zijn op locatie van de opdrachtgever.

Rapportage

Van elk herstelbegeleidingsmoment maakt de herstelcoach een kort verslag. Dit verslag ontvangt de belanghebbende*. Hierover maken we vooraf duidelijke afspraken.

*We maken duidelijke afspraken m.b.t. privacy bewaking en klachtafhandeling.

De medewerker leert tijdens de herstelbegeleiding van de herstelcoach:

 • Wat de klacht is, hoe dit ontstaat. Welk herstelproces of welke reintegratiebegeleiding hij of zij kan verwachten.
 • Belasting te doseren. Het herstelproces heeft 4 fasen en elke fase kent zijn specifieke dosering van belasting. Voor alle veel voorkomende klachten hebben we concrete herstel- en reintegratieprogramma’s. Deze bewezen aanpak komt uit de topsport. Buro Voor Fysieke Arbeid vertaalde deze succesvolle aanpak naar de bedrijfsomgeving. Dit herstelbegeleidingsprogramma sluit naadloos aan bij de terugkeer van een werknemer bij zijn werkzaamheden.
 • Hoe hij of zij de mogelijke belastende oorzaken in het werk kan wegnemen. De hersteltraining van de manier van werken is daarbij een belangrijke methodiek die wij toepassen. Hierbij trainen we de medewerker in bewegingstechnieken waardoor het werk minder belastend wordt. Daarnaast kijken we naar de inrichting van de werkplek en de taken die de medewerker uitvoert.

De herstelbegeleiding of de re-integratie van een werknemer is altijd op maat. Doel van de herstelbegeleiding is dat de werknemer terugkeert op de eigen werkplek.

De gemiddelde herstelbegeleiding of reintegratiebegeleiding (bij een langdurig ziekteverzuim) bestaat uit:

 • een intakegesprek
 • gemiddeld 6 herstelbegeleidingsmomenten

Een gemiddeld herstelbegeleidingstraject kost 1.100,-  en 1.200,- euro. Dit is inclusief reiskosten, verslaglegging en afstemming met leidingevenden en HR.

 

Wilt u meer informatie over arbeidsgericht herstelbegeleiding? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug.

1 Step 1
Naam
Organisatie
E-mailadres
Telefoonnummer
Eventuele opmerkingen of vragen
0 /
Previous
Next
FormCraft - WordPress form builder

Herstelbegeleiding van het Buro Voor Fysieke Arbeid:

 • Ruim 30 jaar praktische ervaring.
 • Onze hersteltrainers kennen de inhoud van het werk en spreken de taal van de werkvloer.
 • Bewezen methodiek afkomstig uit de wereld van de topsport.
Wilt u meer weten?
Bel Piet Jan Alferink (0413-477703)
of mail hem uw vraag.

Wij verzorgen Arbeidsgerichte Herstelbegeleiding o.a. voor

 

 

Shares