Graag geven we u meer achtergrond informatie over ons product Arbeidsgerichte Herstelbegeleiding. Wat is het? Voor wie is het geschikt? Wat levert het op? En wat zijn de reacties. Wekelijks leggen we een onderdeel uit op onze LinkedIn pagina.
Fysiek werk verdient aandacht, net als medewerkers die (mede) als gevolg van dit fysieke werk klachten ervaren aan het bewegingsapparaat en/of in het #verzuim zitten. Want het risico dat bij het fysieke werk blessures ontstaan, is groter. Het gevolg is dat een medewerker zijn/haar werk gedeeltelijk of niet uit kan voeren, terwijl het doel is dat hij of zij weer volledig terugkeert in zijn werk. Ook in het kader van #vitaliteit en #duurzameinzetbaarheid wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker.
ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ πππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π is al ruim 30 jaar een beproefde methodiek, waarbij hersteltrainers van Buro voor Fysieke Arbeid medewerkers begeleiden in hun herstel op de werkvloer. De methodiek is afgeleid van de herstelbegeleiding die succesvol in de topsport wordt toegepast.
In de komende weken vertellen wij hierover zodat u stap voor stap het product
ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ πππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π leert kennen. Inhoud en resultaten van Arbeidsgerichte Herstelbegeleiding komen naar voren, maar ook de praktijk en nog veel meer!
πππ«π€ππ§ π£π ππ’π?
* Een medewerker die werkt met gewrichtsklachten of (deels) niet werkt als gevolg van deze gewrichtsklachten?
* Ben je op zoek naar of/hoe terugkeer naar eigen werk mogelijk is bij klachten aan het bewegingsapparaat?
* De medewerker is niet goed op de hoogte van zijn fysieke klacht en het hierbij horende herstel, waardoor hij niet precies weet wat hij moet doen?
* Je bent zoekende naar hoe je kunt voorkomen dat klachten aan het bewegingsapparaat terugkeren?
En zo bestaan er nog veel meer vragen over de combinatie van gewrichtsklachten én het werk van de medewerker.
Net als in de topsport, is het toepassen van een programmatische opzet bij veel voorkomende gewrichtsklachten een onderdeel van de ‘ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ π‘ππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π ’. De begeleiding is altijd op maat, afgestemd op de medewerker en zijn/haar werksituatie.
Om de ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ π‘ππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π te leren kennen, willen we in de komende periode onderstaande onderwerpen met je delen:
βͺοΈ Inhoud van de begeleiding: hoe, voor wie, waar, wanneer
βͺοΈ Onderliggende principes en werkwijze
βͺοΈ Enthousiaste groep uitvoerende hersteltrainers
βͺοΈ Effecten en resultaten
βͺοΈ Verslaglegging en privacywetgeving
βͺοΈ Branches/werkzaamheden waar de arbeidsgerichte herstelbegeleiding al langere tijd wordt uitgevoerd
βͺοΈ Praktijkvoorbeelden
βͺοΈ Overleg met diverse geledingen
βͺοΈ Bijhouden van vakkennis vanuit de fysiotherapie, maar ook training aan collega-fysiotherapeuten
βͺοΈ Enzovoorts…
De ‘ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ π‘ππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π ’ is een individuele begeleiding van een medewerker die te maken heeft met gewrichtsklachten (rug, schouder, pols, knie, elleboog, nek, etc.) en die hierdoor belemmerd wordt in het werk. De begeleiding is gericht op de terugkeer naar 100% eigen werk van de medewerker. Gemiddeld vinden er 5 á 6 begeleidingsmomenten plaats in het werk, waarbij de medewerker elke week (of over een langere periode) begeleid wordt.
De begeleiding kan zowel preventief als curatief ingezet worden.
Bij πππππππππππ begeleidingen zijn medewerkers nog werkzaam in hun eigen werk, maar ervaren (terugkerende of toenemende) gewrichtsklachten. Hierbij zijn de doelen: voorkomen van verzuim, toewerken naar herstel en klachtenvrij werken.
Bij πππππππππ begeleidingen verzuimen medewerkers vanwege hun gewrichtsklachten. Hierbij zijn de doelen: herstel bevorderen en opbouwen naar eigen werk.
In beide gevallen wordt er gezocht naar het voorkomen van recidief: hoe kunnen we voorkomen dat deze gewrichtsklacht weer terugkomt?
Bij de ‘ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ π‘ππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π ’ wordt naar de juiste omstandigheden gezocht om het natuurlijk herstelproces van het lichaam goed zijn werk te laten doen. De hoeveelheid belasting op het werk en thuis dient goed afgestemd te worden op de belastbaarheid van het geblesseerde deel van de medewerker, in elke fase van herstel. Daarover de volgende keer!
Veel blessures herstellen zonder hulp van de fysiotherapeut. Dit komt door het natuurlijk herstellend vermogen van ons lichaam. Onder de juiste omstandigheden heeft ons lichaam de capaciteit om nieuwe cellen aan te maken en weefsels te herstellen. Soms zijn we echter niet in staat om ons gedrag of werkwijze op de juiste manier aan te passen, of weten we simpelweg niet wat we moeten doen.
Bij de ‘ππ«πππ’ππ¬π ππ«π’ππ‘ππ π‘ππ«π¬πππ₯πππ ππ₯ππ’ππ’π§π ' wordt naar de juiste omstandigheden gezocht om het natuurlijk herstelproces van het lichaam goed zijn werk te laten doen. De hoeveelheid belasting op het werk en thuis (gezin, dagactiviteiten, hobby, sport) moet daarom goed gedoseerd en afgestemd worden op de belastbaarheid van het geblesseerde gewricht van de medewerker, in elke fase van herstel.
Veel blessures houden verband met specifieke (werk)belasting. Teveel belasting geeft risico op opnieuw overbelasten, bij te weinig belasting krijgen de structuren onvoldoende prikkels voor herstel. Balans zoeken tussen overbelasten en onderbelasten is vaak lastig. Inzicht verbeteren van de medewerker in dit proces en daarmee ππ’π ππ§ π«ππ π’π kunnen nemen is essentieel om hier balans in te krijgen en herstel te bevorderen. Om die reden krijgt de medewerker de benodigde informatie en wordt samen met de medewerker onderzoek gedaan naar werk-, gezins- of sportbelasting en aanpassingen/ verbeteringen hierin. Ook op het vlak van belastbaarheid zijn we actief, denk aan conditie en rust.
Bij de arbeidsgerichte herstelbegeleiding wordt er vanuit drie principes gewerkt:
1. Programmatische aanpak met gedoseerde belasting
2. Oorzaak wegnemen middels analyse en training van arbeidsmotoriek
3. Vergroten van belastbaarheid en toewerken naar optimaal herstel middels functietraining
Vandaag een beknopte uitleg over het 1e principe, een programmatische aanpak met gedoseerde belasting.
Het natuurlijk herstelproces van het lichaam vormt een belangrijke basis voor de arbeidsgerichte herstelbegeleiding. Dit herstelproces kent vier fases en bij elk van de vier fases past een bepaalde mate van belastbaarheid. Deze belastbaarheid bepaalt welke belasting iemand thuis en in zijn werk kan verdragen. De afstemming tussen belastbaarheid en #belasting is essentieel en niet altijd makkelijk in te vullen door de medewerker of het bedrijf. Hiervoor heb je immers #kennis nodig van zowel (herstel van) fysieke klachten alsook van de mate van (soms zeer specifieke) fysieke belasting in het werk.
We hebben veel ervaring in het adviseren in opbouwen van uren en werkzaamheden, en het juist doseren van belasting middels programmering van activiteiten, waarbij het #herstel evengoed gestimuleerd blijft. Niet te veel, niet te weinig. Binnen de programmatische aanpak vinden wij het belangrijk dat de medewerker snapt wat er aan de hand is en wat nodig is om herstel te krijgen. Middels uitleg proberen wij de medewerker meer inzicht te geven, zodat hij #eigenregie en verantwoordelijkheid kan nemen over de keuzes die hij wel/niet moet maken. Immers, wanneer iemand er niets of weinig van weet, weet hij ook niet of hij met de juiste dingen bezig is.
Bij alle producten en materialen die wij kopen, zit een gebruiksaanwijzing: bij onjuist gebruik, kan het defect raken. Dit is bij onze spieren en gewrichten net zo, als we deze onjuist gebruiken, raken ze beschadigd.
Echter, bestaat van het bewegingsapparaat een gebruiksaanwijzing?
Heeft je laadsnoer wat te vaak dubbel gezeten en raakt ie stuk? Dan kopen we vervolgens een nieuwe.
Maar heb je te vaak te veel spanning gevraagd van bepaalde pezen, of heb je je tussenwervelschijf te vaak verkeerd belast? Dit kan dit vervelende, soms langdurige gewrichtsklachten veroorzaken. En zo zijn er vele specifieke handelingen in een activiteit die een tennis- of golfersarm, een slijmbeursontsteking, een carpaal tunnel syndroom, een peesontsteking, lage rug en nek klachten etc. etc. kunnen veroorzaken. Wanneer je de oorzaak niet wegneemt, is het in de behandeling dweilen met de kraan open.
Om #herstel bij klachten te stimuleren, is het belangrijk om deze fysieke belasting
in het werk te verlagen. De hersteltrainers (fysiotherapeuten) hebben veel verstand van fysieke belasting en kunnen middels analyse goed achterhalen waar knelpunten zitten. Deze kennis delen ze met de medewerkers, zodat ook zij verstand krijgen van fysieke belasting en het verminderen hiervan. Door het aanleren van professionele -arbeids-motoriek (motoriek en tactiek) kan de medewerker de mate van belasting op (bepaalde delen van) zijn lichaam fors verlagen. Dit is voor het herstel nodig, maar ook voor de duurzame inzetbaarheid is dit erg gunstig.
Omdat fysieke klachten vaak gepaard gaan met een periode van minder activiteit of ontzien van het gewricht, of omdat bij fysieke klachten vaak onvoldoende conditie aanwezig is, is versterken een belangrijk aandachtspunt.
Ten eerste om #herstel en opbouw te bevorderen, maar in het tweede geval ook om risico’s op klachten te verminderen. Aan de ene kant richten wij ons op het bevorderen van de beweeglijkheid van het gewricht en de spieren, aan de andere kant zijn wij veel gericht op versterking. We geven de medewerker veelal functionele oefeningen mee, om ze passend te maken bij de handelingen die deze medewerker in zijn/haar werk moet doen. Ook hierin adviseren wij in opbouwende vorm, zodat het aansluit bij de juiste fase van het natuurlijk herstelproces.
Omdat verschillende factoren de belastbaarheid bepalen, zullen we zoeken naar evt. belemmeringen bij die verschillende factoren. Hiermee kunnen we bepalen welke maatregelen of andere interventies er gewenst zijn.
Buro voor Fysieke Arbeid is onderdeel van Gezonder Nederland